Pencari Maklumat

Loading

26 April 2010

Sambutan Hari Bumi 2010


.
22 April 2010 - Dalam usaha untuk meningkatkan kesedaran warga sekolah terhadap kepentingan menjaga, memelihara dan memulihara satu-satunya khazanah paling berharga iaitu bumi, SUAMPRIPAD telah memberi sokongan padu dengan sama-sama menyambut dan memeriahkan sambutan Hari Bumi Sedunia 2010 yang diadakan pada setiap 22 April. Majlis Sambutan Hari Bumi yang diadakan di sekolah ini adalah merupakan anjuran bersama Jabatan Geografi dan Komputer, Jabatan Bahasa Melayu & Mib, Unit 3K dan juga Unit Kesihatan SUAMPRIPAD.
.

.
Aturcara pada hari tersebut dimulakan dengan upacara perbarisan pagi dan seterusnya upacara perlantikan ahli Kumpulan Kerja Cemerlang (KKC) dari kalangan pelajar. Menurut Ustazah Hjh Rosnah Bte Mohd Taha, perlantikan tersebut adalah perlu bagi membantu dan menyokong projek KKC yang sedang dilaksanakan di sekolah.
.

.
Upacara perasmiannya pula telah disempurnakan oleh Ustazah Hjh Surinah Bte Hj Kula.
.

.
Majlis perasmian sambutan Hari Bumi 2010 kemudiannya diteruskan dengan ucapan daripada Cikgu Mohd Helmme Bin Hj Ramli. Dalam ucapan beliau, sambutan Hari Bumi amatlah perlu dalam memberi kesedaran kepada para pelajar dalam kepentingan menjaga alam sekitar lebih-lebih lagi ketika dunia sedang mengalami krisis Pemanasan Global. Dengan adanya penglibatan pihak sekolah dalam menyambut Hari Bumi, ianya sudah tentu akan dapat memupuk rasa tanggungjawab warga sekolah dalam sama-sama memelihara kepentingan bumi.
.

.
Menyentuh mengenai isu pemanasan global, ianya adalah berkaitan dengan peningkatan suhu dunia. Suhu bumi telah meningkat dua darjah dan kadarnya berbeza mengikut benua dan kawasan tertentu. Kajian mendapati kawasan Artik lebih pantas menjadi panas berbanding kawasan lain. Perubahan iklim biasanya berlaku dalam tempoh 10,000 tahun tetapi kini perubahan iklim berubah dalam tempoh 100 tahun sahaja, jarak hanya 2 generasi sahaja. Suhu bumi meningkat sejak tahun-tahun 90an. Kajian mendapati iklim panas melampau di Perancis, iklim lebih panas di rantau Siberia dan pencairan "permafrost" (lapisan tanah yang kekal beku di rantau paling sejuk) terutamanya di rantau Artik. Ahli sains meramalkan keseluruhan ais laut di Artik akan cair pada musim panas 2099. Litupan ais Greenland dan Antartika Barat akan mencair . Paras laut akan meningkat kira-kira 7 meter secara mendadak. Kajian mendapati 98 % punca pemanasan global ialah pelepasan karbon dioksida akibat pembakaran bahan bakar fosil yang telah dilakukan sejak abad ke-18. . Perubahan penggunaan tanah menyumbang 30 peratus pelepasan karbon dioksida. Kesan rumah hijau lebih hebat dan iklim dunia akan berubah secara mendadak, tanpa dapat dibendung lagi. (sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/Pemanasan_global)
.

.
Majlis diteruskan dengan ucapan dari Pengetua Sekolah, Ustazah Dyg Hajah Sarimah Bte Awg Haji Ahmad yang kemudiannya berkesudian merasmikan kain rentang sambutan Hari Bumi 2010.Upacara perasmian juga disusuli dengan acara melepaskan beberapa ekor burung merpati sebagai simbol mencintai alam semulajadi.
.

.
Aktiviti pada hari tersebut kemudiannya diteruskan dengan aktiviti senamrobik yang diketuai ahli jawatankuasa pelajar dengan melibatkan semua warga sekolah.

.

.
.
.

.
Pelbagai aktiviti telah disusun bagi menyemarakkan lagi sambutan Hari Bumi 2010 yang diadakan di sekolah antaranya aktiviti penanaman pokok buah-buahan dan pokok bunga di sekitar kawasan sekolah dan juga kempen kebersihan secara menyeluruh.
.

.
Selain itu, aturcara sambutan Hari Bumi juga diselitkan dengan sebuah lakonan pentas bertajuk 'Kesan Pemanasan Global', kuiz uji minda, peraduan menulis esei bertemakan 'Bumi Kami Masa Depan Kami' dan pertandingan mencipta topi daripada benda-benda terpakai.
.

.
Aturcara pada sebelah petang pula diselitkan dengan lakonan pentas oleh para pelajar Tahun 9 dan juga upacara penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang pertandingan.
.

.

.

.

.

.
Sementara itu, pada hari yang sama, SUAMPRIPAD telah menerima lawatan sambil belajar dari 5 orang pelajar Tahun 3 dari Universiti Sains Malaysia.
..

.
Antara objektif lawatan tersebut adalah bagi mengetahui asas pentadbiran sekolah arab dan juga untuk melihat dengan lebih dekat lagi proses pengajaran dan pembelajaran di SUAMPRIPAD.
.

.
Ketibaan rombongan lawatan telah disambut oleh Puan Pengetua yang seterusnya berkesudian memberi taklimat dan menemani para pelawat untuk melihat struktur dan kemudahan yang disediakan di sekolah ini.