Pencari Maklumat

Loading

01 December 2008

Lawatan Ke Bumbungan Dua Belas


.
20 November 2008 - Seramai 27 orang pelajar dan guru SUAMPRIPAD yang terdiri dari ahli Kelab Sejarah telah membuat lawatan sambil belajar ke Bumbungan Dua Belas yang terletak di Jalan Residency.
.
.
Bangunan Dua Belas telah dibina pada tahun 1906 dan merupakan kediaman rasmi bagi perwakilan British pada suatu ketika dahulu. Permandangan dari bangunan berkenaan sangat menarik kerana ianya terletak diatas bukit berhadapanan dengan Kampong Air.
.
.
Pada masa ini, bangunan tersebut dimiliki oleh Kerajaan dan ianya digunakan sebagai salah satu galeri untuk para pelancong dan juga dijadikan tempat bagi persembahan kebudayaan.
.
.
Setelah selesai melawat bangunan berkenaan, rombongan beralih pula ke Mini Muzium Kampong Saba yang terletak di Kampong Air. Mini Muzium yang dipunyai oleh Awang Haji Mahmud bin Mohammad ini mempamerkan barangan-barangan antik yang dikumpul sejak tahun 1960.
.
.
Antara barangan antik yang menjadi tumpuan adalah seperti cerek yang dipanggil 'Languai', timbikar-timbikar lama dan juga wang-wang syiling lama.
.
.
Lawatan tersebut berakhir sekitar waktu tengahari dan diakhir dengan sesi bergambar ramai.


.
.